השפעת ההנקה על הפוריות שלך

השפעת ההנקה על הפוריות שלך

השפעת ההנקה על הפוריות שלך

בכל הנוגע ליתרונות ההנקה, נהוג לדבר בעיקר על הערך התזונתי וההיקשרותי בינך לבין תינוקך. אך האם ידעת שלהנקה יש קשר ישיר לפוריות שלך? אם את מתכננת הריונות ואת עדיין מניקה (כבר אמרנו שאת מדהימה?) חשוב שתכירי ותדעי איך הנקה משפיעה על הפוריות שלך. במאמר הזה נבהיר אין ההנקה משפיעה (לחיוב ולשלילה) על הפוריות שלך. בואי נצלול פנימה! 

איך ההנקה משפיעה על הפוריות הנשית

השחקנים המרכזיים בהנקה ופוריות הם כמובן ההורמונים. בזמן ההנקה, רמות ההורמון הקרוי פרולקטין, הידוע באנגלית גם בתור "הורמון האימהות" (Motherhood Hormone) עולות באופן טבעי. הורמון הפרולקטין אחראי על ייצור החלב, אבל במקביל הוא גם מעכב את הביוץ. איך? הוא למעשה מדכא את ההפרשה של הורמונים אחרים המעודדים פוריות. בצורה הזו, הגוף שלך (שהוא מנגנון חכם להפליא) מעכב את הגעת הוסת ובכך גם מאפשר לעצמו להתמקד בייצור התזונה החיונית לתינוקך. לתופעה הזו קוראים lactational amenorrhea – כלומר היעדר הוסת כתוצאה מהנקה.

התופעה הזו היא מנגנון טבעי של הגוף שמשמש גם כשיטת מניעה להריון בתקופת הפוסט-פארטום (משכב הלידה). כל עוד רמות הפרולקטין בגופך נשארות גבוהות – סביר שהביוץ לא יתחדש. עבור נשים רבות, זו דרך נוחה "לנהל" את פוריותן בתקופה שאחרי הלידה. רק חשוב לזכור שכמו כל שיטה טבעית למניעת הריון, היא משתנה מאישה לאישה ותלויה בגורמים נוספים. חשוב שתהיי במודעות ותכירי את השינויים בגופך.

משך ותדירות ההנקה

חשוב לזכור שמשך ותדירות ההנקות מהוות חלק מהותי בייצור רמות הפרולקטין, וכתוצאה מכך, הגעת הוסת והביוץ. הנקה מלאה (ללא תוספות של תמ"ל או מוצקים) מאפשרת שמירה על ייצור פרולקטין ממושך, ובכך גם מעכבת פוריות.

בהתאמה, אם תבחרי בהנקה חלקית (כלומר, הנקה משולבת עם תמ"ל או שילוב מוצקים) גופך ייצר פחות פרולקטין. כלומר, ייתכן כי תחזרי לבייץ מוקדם יותר. חשוב לציין שגם כאן תכיפות ההנקות משפיעה על ייצור החלב והפקתו. יתכן וכאשר הבייבי שלך יתחיל לישון לילות שלמים, ובכך גם "ידלג" על הנקות לילה, רמות הפרולקטין שלך ירדו באופן טבעי.

למה הנקות לילה כל כך משפיעות?

כפי שכבר ציינו, להנקות לילה יש השפעה רבה על איזון הורמונלי משום שרמות הפרולקטין עולות באופן משמעותי בשעות הלילה ובייחוד בזמן הנקות לילה. לכן, אימהות שממשיכות להניק בלילה לרוב ייהנו מדיכוי פוריות ממושך יותר. לעומת זאת, כאשר מתחילים לגמול מהנקות לילה – הגוף מזהה את השינוי, וההורמונים מתחילים להשתנות בהתאם.

כמובן שעשוי לקחת עוד זמן לפני שהריון יקלט, אבל הפסקת האכלות לילות בהחלט מסמנות לגופך שחל שינוי משמעותי וייתכן והוא יהיה מוכן בקרוב לשלב הבא. אם את רוצה לעקוב אחר השינויים הללו, שימי לב לדפוסי האכלות הלילה של תינוקך. את תופתעי לגלות איך הגוף שלך מגיב בהתאם.

מתי תחזור הוסת?

גם כאן, אין תשובה אחת שנכונה לכל הנשים, ואין ציר זמן מדויק. יש נשים שחוזרות לבייץ שישה שבועות לאחר הלידה, גם אם הן מניקות. במקרים אחרים, התהליך הזה יכול לקחת גם כמה חודשים, ואפילו שנה

בממוצע, נשים שמניקות באופן מלא עשויות להנות משישה חודשים נטולי וסת. שימי לב – היעדר וסת במקרה הזה לא מעיד על היעדר ביוץ! הביוץ לרוב יתחיל לפני המחזור הראשון. אז אם את עוד לא מוכנה לבייבי נוסף, רצוי לא להסתמך על הנקה בלבד כאמצעי מניעה.

איך תדעי שגופך מוכן לקלוט הריון?

בין אם את מנסה באופן אקטיבי להיכנס להריון, או להימנע מהריון, חשוב שתכירי את התסמינים המוקדמים לחזרת הביוץ והוסת. יש נשים שיחוו שינויים בהפרשות, התכווצויות בבטן התחתונה (המדמות כאבי מחזור) או אפילו דימום קל. נשים אחרות עשויות לחוות שינויי מצב רוח או אנרגיה, ואף שינויים בחשק המיני. את יכולה לעקוב אחר הסימנים הללו עם אפליקציות יעודיות, או באמצעות רישום יומיומי.

גורמים נוספים שמשפיעים על הפוריות בזמן הנקה

חוץ מההנקה עצמה, יש עוד כמה משתנים שיכולים להשפיע על חזרת הוסת, הביוץ והפוריות:

  • גיל: רמת הפוריות משתנה עם הגיל ולכן לנשים מבוגרות יותר לעיתים יקח יותר זמן לחזור לבייץ.
  • מצב בריאותי כללי: לבריאות הכללית שלך בתקופת הפוסט-פארטום יש שם השפעה עצומה על האיזון ההורמונלי וכמובן על היכולת להיקלט.
  • דפוסי הנקה: סוג ההנקה או השאיבה (מלאה או חלקית), תדירות, ודפוסי האכילה של תינוקך, לכל אלה השפעה ישירה על התהליכים המתחוללים בגופך.

גם לאורח החיים יש תפקיד מרכזי בבריאות ההורמונלית ובפוריות. אם את תחת עומס גדול או לחץ, והתזונה שלך לקויה את עלולה לגלות שלוקח למחזור החודשי זמן רב יותר לחזור. בנוסף, נשים עם מצבים רפואיים כמו תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS) עשויות לחוות דפוסי פוריות שונים בזמן ההנקה.

שינויים הורמונליים ותכנון הריונות

שינויים הורמונליים לא משפיעים רק על הפוריות שלך, אלא גם על ההריונות הבאים. הגוף זקוק לזמן כדי להתאושש מהריון ולידה. חשוב לתת לגוף זמן להחלים בין ההריונות, וגם לתת לאפשר לבייבי שלך לקבל את מלוא תשומת הלב המגיעה לו או לה. ההנקה והעיכוב הטבעי של הביוץ והוסת עוזרים באופן טבעי לשמור על ריווח בריא בין הריונות.

לסיכום: תכנון משפחה בזמן הנקה

להנקה יש השפעה עצומה על מערכת הפוריות שלך – בעיקר באמצעות ויסות הורמונלי וכתוצאה מכך עיכוב הוסת והביוץ. ככל שההנקה אינטנסיבית ותכופה יותר – כך גדל הסיכוי לעיכוב בחזרת הביוץ. אם את שוקלת להיכנס להריון, מומלץ לעקוב אחרי השינויים בגוף שלך ולהתייעץ עם רופא כדי להבין מתי הזמן הנכון.

ואם את דווקא רוצה לדחות את ההריון הבא – הנקה מלאה יכולה בהחלט לעזור לך בכך, אבל כדאי לא להסתמך עליה כעל אמצעי מניעה יחיד. כל גוף מגיב אחרת, ולכן חשוב לשים לב לתסמינים, לשינויים, ולפנות לייעוץ מקצועי כשצריך.

מתי לפנות לייעוץ רפואי?

אם את לא בטוחה אם את פורייה, מתכננת הריון נוסף או דווקא רוצה למנוע – אל תהססי לפנות לרופא, למיילדת או ליועצת הנקה. בעזרת מידע מותאם אישית תוכלי לקבל החלטות שמתאימות לך ולגוף שלך, מבלי לנחש או להסתמך רק על תחושות.

 

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.

});